SHOEBILL

also known as Whale-headed Stork

(Balaeniceps rex)

The Shoebill is no longer included in the
Roberts list of Southern African birds

Previous Return to Individual Index
Next Return to WWF Index

 

Roberts VI / VII 82 / (  )
Clements 2000 23.0010
Howard & Moore 2 (CBOS 5) 22-1

 

A huge bird (about 117 cm) mainly found in eastern tropical Africa (Sudan to Zaire and Zambia). A rare vagrant to SA, only recorded in the Okavango Delta (dubious record). It inhabits large swamps with reeds and lives off African lungfish, and other aquatic creatures.

 

List of Stamps showing Shoebill

Country

SG

Michel

Year

Value

Angola     1999 300000k
Burundi 1183 1336 1977 5f
Burundi 1207 1360 1977 13f
Burundi 2004 650f
Central African Republic     2000 200f
Central African Republic     2000 200f
Central African Republic     2000 200f
Central African Republic     2000 200f
Chad ms   1998 1000f
Congo (Kinshasa) 0472 0112 1963 1f
Congo (DRC)  1617 mb   2000 9f
Georgia 0126   1995 15k
Germany (East) 1339 1618 1970 15p
Liberia     2000 $20
Liberia ms   2001 $100
Maldives 2583 2703 1996 Rf 5
Mali 1416  1394 1995 150f
Niger     2000 225f
Rwanda 1274  1347 1986 7f
Sierra Leone  3130mf   1999 Le4000
Sudan 0124  0132 1951 2m
Sudan 0475 0440 1991 25p
Sudan 0512 1993 2d / 25p
Sudan O 068 1951 2m
Sudan O 491 1991 25p
Tanzania 0638  0540 1989 20s
Tanzania 1770  1738.b 1994 30s
Uganda 0119  0093 1965 50c
Uganda 0732  0694 1989 30s
Uganda  2092   1999 500s
Zambia 0499  0400 1987 K2
Zambia 0502  0403 1987 K20 on K2
Zambia 0594  0489 1987 K20.00 on K2